Zangles bij Harrie Spronken (ingezonden stuk)

Zangles bij Harrie Spronken.

Met best wel wat drempelvrees begon ik aan de groepszangles, gegeven door zangpedagoog Harrie Spronken.

Begin van dit jaar ontvingen we via ons koor(Paluda uit Hoensbroek) een uitnodiging om deel te nemen aan een korte cursus van ongeveer 6x een uur, in kleine groepjes van 4 à 5 personen.

In het koor gaat je stem natuurlijk op in de grote groep, echter met zo`n paar stemmen komt je eigen stem natuurlijk wel wat meer naar voren, best wel eng.
Maar toch: ik vond het de uitdaging waard. In mijn eerste les (`s morgens om 9 uur) werd ik vergezeld door een alt, een bas van `Paluda`en een tenor en een sopraan uit een ander koor.
Eerst kwamen er allerlei oefening betreffende het gebruik van je ademhaling aan bod en vervolgens leerden we klinkers zingen in verschillende melodietjes en snelheden. Diverse zinnen op muziek werden ingestudeerd, eerst samen, later één voor één tot we uiteindelijk zelfs binnen dat uur een canon konden zingen.
Verkouden of niet, allemaal kwamen we aan de beurt. Met allerlei foefjes leerden we hoe we moeilijke toonhoogtes/dieptes gemakkelijker kunnen bereiken. Het 1e uur was eigenlijk veel te snel om en ik verheugde me na afloop al op de 2e les.

Inmiddels zijn we 4 lessen verder en iedere les weer krijgen we nieuwe dingen te horen over het gebruik van stem, ademhaling, gebruik van strottenhoofd en kaak, herhalen we de geleerde stukjes en iedere week komen wer weer nieuwe technieken bij
b.v. het luisteren naar je medezangers en de basiskennis van de notenleer.

Heel erg leuk dus, een aanrader voor iedereen die nog graag iets bij wil leren én zeker ook waardevol voor uw muzikale bijdrage aan `Paluda`.